Liber Endre, a „táncházas slágerek” szerkesztője:  „A bőség zavara – ez a kifejezés ötlött először az eszembe, amikor Berán István barátom felkért rá, hogy állítsak össze egy körülbelül hatvanperces zenei albumot, amely népzenegyűjtéseket tartamaz, és jól reprezentálja a táncházmozgalom elmúlt ötven évének zenei világát. Persze konzultáltam néhány muzsikus barátommal, hogy mi az, amit semmiképpen nem szabad kihagyni egy ilyen albumról. Le is szűkült a mennyiség akkorára, ami akár pár nap alatt is végighallgatható.
Na, innen szép a győzelem! Nehéz szívvel nekiálltam hát kidobálni egy csomó »gyémántot« és »aranyat« a népzene képzeletbeli, csodálatos léghajójából, hogy csak annyi maradjon benne, amivel még éppen a levegőben marad a szerkezet.
Remélem, végül sikerül valamit felvillantani a táncházakban ma is hallható zenék sokszínűségéből, szépségéből és örökérvényűségéből. Az időkeret szűkössége miatt különösen fontossá vált, hogy csak elsőrangú zenészek jó minőségű felvételeit használjuk, és kiemelt szempont volt az is, hogy a laikus fül számára is élvezhető lemez szülessen. Ha csak annyit sikerül elérnünk, hogy lesznek olyanok, akik elkezdik összeállítani saját szubjektív népzenei válogatásukat, már elértük a célunkat. Számukra és persze bárki számára jó szívvel ajánlom ehhez a népzenegyűjtések adatbázisainak elérhetőségeit.”


tanchaz50 zenei album

További részletek és a zenei album meghallgatása: