Ötven éve alakult meg a magyar táncházmozgalom – ezt a témát járjuk körül a Klubrádió „Anno Budapest” 2022. március 13-i adásában.
A Liszt Ferenc téri Könyvklubban – mai nevén az Írók Boltjában – 1972. május 6-án négy vezető táncegyüttes, a Bartók, a Bihari, a Vasas és az Építők a széki élmények után megszervezte az első magyarországi táncház eseményt, amiből igazi mozgalom lett Budapest- és országszerte.

thumb kr clean logo

Panxnotded Miklós kíváncsian várja a hallgatók élményeit, hogy ők milyen módon voltak ennek részesei. Jártak-e táncházba, és ha igen, hová? Milyen táncokat tanultak, milyen ismeretségeket kötöttek? Hogy látják, él még ez a mozgalom, vagy már beverték a kalotaszeget a koporsójába? Tudták, hogy 2011-ben az UNESCO felvette a „Legjobb megőrzési gyakorlatok” regiszterébe a hungarikumnak számító táncházmozgalmat. Hogyan működhetett ez a hagyományőrző mozgalom az átkos 3T rendszerében? Miért állt ki mellette Vitányi Iván, a Népművelési Intézet akkori igazgatója?
Jöjjenek elő a műsorban az emlékek, helyek és nevek: Martin György, Sebő Ferenc, Halmos Béla, Röpülj Páva, Timár Sándor, Novák „Tata“ Ferenc, Sipos Mihály, Kassák Klub, Muzsikás, Csík zenekar, Lelkes Lajos, Korniss Péter, Foltin Jolán, Stoller Antal Huba, Éri Péter, Fonó...
Ehhez a hallgatókra is szükségünk van – mint minden Anno adásban. Vasárnap délután 2-kor szálljon fel a páva és repkedjen egészen 4-ig, amíg Önök hívnak minket. Pörögjenek az alsószoknyák!